SBS’nin kalkacağı haberi heyecanla bekleniyorken, beklenen açıklama geldi…
SBS artık yok ama benzerleri sınavlar öğrencilerin hayatından çıkacağa benzemiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı, Stratejik Planı’nın uygulama çalışmalarını bir birgerçekleştiriyorlar ve yeni uygulamalar sistemi iyileştirici yönde.
Daha önceki uygulanan düzenlemede yılsonu başarı puanın Liseye Yerleştirme Puanı’na tam tamına yüzde 50 oranının direk eklenmesiyle okulun önemi arttırılmak istenmişti.
***
Öğrenciler sınav sistemlerdeki ‘a, b, c, d’ harflerine değil içeriğe yönlendirildi. Dershanelerinin şık verirsen cevap veririm kavramı aşılanan öğrencilerimize, dershanelerinde vizyonlarını değiştirip bilgi ağırlıklı çalışmaya teşvik edildi.
Bu sayede yorumlama yeteneğinin öğretilmesi düşünülüyordu. Şimdiye kadar her şey yolunda, hedefe devam. 20 dakikalık 100 test sorusuyla tek sınava tabii tutulan öğrenciler, okuldaki derslerin sınav notlarıyla liseleri seçecek.
***
SBS gibi merkezi bir sınav sistemiyle gerçekleşecek fakat dönem içindeki sınavların değerlendirmeleri alınacak olan puanlama sisteminde, öğrencilerin kendi yeteneklerine göre liselere yerleşecekleri bir dönem başlıyor.
4+4+4 sitemli eğitim ve öğretimin, ikinci dördüne sahip olan 5. 6. 7. ve 8. sınıfların sınıf ortalamalarının dâhil olacağı ve 8. sınıf dönem içindeki notların daha önemli olacağı sınavda, ağırlıklı olarak 8. sınıf konularının yer tutacağı belirtiliyor.
***
14 ve 15’li yaşların yetenek ve mesleği belirlemede uygun yaşlar olduğu tespit edilmesiyle, geleceklerini belirlemede yeterli yaş sayılıp, kendi kararlarını doğru yönde kullanmaları bu uygulamanın yerinde olduğunu gösteriyor.
Gençlerin sevdiği işi seçmesini hedefleyen yöneticiler, ortaokulu bitiren öğrencileri teknik ve mesleki liselere yönlendirerek geleceklerini belirlemede yardımcı oluyorlar.
Ailelerin ve öğrencilerin tercihleri,rehber öğretmenlerin aracılığıyla belirlenip, öğretmenlerinin yönlendirmesiyle öğrencinin okuyabileceği en uygun okula girmesi sağlanacak.
***
SBS kalktı ama üniversite sınavları kalkmadı.
Şairin dediği gibi;
(ki bu şair ben oluyorum)
Geleceğinizde hedeflediğiniz üniversiteye girmek istiyorsanız ders çalışmaya devam edin.
Ne, ‘Aman Allahım sınav var!’ diye feryat etmeyi ne de sınavdır bu gelip geçer diye rahat etmeli.
Bu dengeyi kurmak her kişinin değil her öğrencinin gereği.
Unutmayın ki, bu sınavlar bizlerin değil sizlerin geleceği.
Ahir yaşamda bile rahat etmek için sınavlara tabii oluyorsak,
Dünyadaki tüm sınavlara iyi bir hazırlık gerekli.
Seneye neler göreceğiz ben bilmem; Milli Eğitim Bakanlığı bilir!
EMRE ÇİĞDEM
27.08.2013