Öğrenciler için geleceklerini sağlama konusunda zor dönemlerden geçtik şu haftalarda. Hangi şehirde okuyacağına, hangi fakülteye gideceklerine, gelecekte hangi mesleği yapacaklarına öğrenciler kendi düşüncelerini, ailelerinin düşüncelerini, çevresinin fikirlerini alarak, geleceğinde yapacakları meslekleri kafalarında şekillendirerek tercihte bulundu. Öğrencilerin atmış olduğu bu adımların ne tarz sonuçlar yaratacağını 5 yıllık dönemde ön görmek çokta mümkün değil. Kendisine yapmış olduğu akademik yatırımların gelecekte başarılı bir iş yaşamına dönüşüp dönüşmeyeceğini ekran başında izlermiş gibi merakla bekliyoruz. Yalnız bu ekranın kumandasının olmadığı gerçeğini de göz ardı etmemek gerekir. Çünkü atılan bu adımlarda ne ileri ne de geri sarma şansımız yok.
Sürekli duyduğumuz bir cümle kafamızın etrafında bir kunduz gibi dolaşıp beynimizi yer bitirir. İşte o cümle ‘Ne iş yaparsan yap, en iyisini yap.’ Genç arkadaşlarımıza en önemli tavsiyem en iyisi ben olacağım gibi hedeflerini sürekli başka bahara ertelemektense üniversite yıllarında teorik eğitimin yanında sık staj dönemleriyle pratik hayata dönüştürmeleri olacak.
***
Bu seneki tercih dönemi de bitti. Bazı üniversitelere çok rağbet varken, bazıları kontenjanlarını bile dolduramadı. Boğaziçi, Bilkent, Galatasaray, Bahçeşehir ve Şifa Üniversitesi birinciler tarafından tercih edilen okullar arasında yer aldı.
Tercih edilen bölümler ise hukuk, tıp ve mühendislik fakülteleri oldu. Bu bölümler yanında tercih edilen bölümler; Okul öncesi öğretmenliği, işletme, sınıf öğretmenliği, inşaat mühendisliği, iktisat, bilgisayar ve öğretim teknolojileri öğretmenliği, makine mühendisliği, mimarlık, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, tarih ve bilgisayar öğretmenliği olduğu görüldü.
En çok tercih edilen üniversiteler, ODTÜ, Bilkent, Boğaziçi, Hacettepe, İstanbul, Marmara, Gazi, Ankara, Ege, Anadolu, Selçuk, Akdeniz, Kocaeli, Uludağ Üniversiteleri oldu.
YGS puanına göre tercih yapan öğrenciler, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği, Hemşirelik, Rekreasyon Yönetimi, İlahiyat, Okul öncesi Öğretmenliği, Bankacılık ve Finans tercih edilenler arasında ilk sırayı yer aldı.
***
MF türündeki sonuçlarla yapılan tercihlerde Matematik, Fen Bilgisi Öğretmenliği, Tıp ve İnşaat Mühendisliği tercih edildi.TS alanında Sosyal Bilgiler Öğretmenliği ve Türk Dili Edebiyatı yer alırken, İşletme, Hukuk, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik TM alanında yapılan tercihlerden popüler olanları olarak belirlendi.
Dil sınavına giren adaylar DİL-1 türündeki tercihlerini İngilizce Öğretmenliği için kullandı. DİL-2 de Bulgar Dili ve Edebiyatını DİL-3 te ise Arap Dili ve Edebiyatı vardı.
Sağlık alanları boş kalmayarak, Hemşirelik, eczacılık,fizyoterapi ve rehabilitasyon, beslenme ve diyetetik, ebelik, sağlık yönetimi ve tıbbi sekreterlik gibi sağlık bölümlerine ilgi arttı.
Fen fakültelerinin bölümlerinde kontenjanlar dolmadı. Fizik, kimya ve biyoloji bölümlerinin talepleri azaldı. Bu bölümlerin mezunlarının farklı iş alanlarına yönelmesi dolayısıyla tercihleri düşürüyor. Fen fakültelerinin uygulamadan çok teorik anlatımları öğrencilerin tercih etmeme sebepleri arasında kalıyor.
Üniversite kontenjanlarının dolup dolmamasındaki en önemli faktör, devletin o alanlardan ne kadar istihdam yarattığına bağlı. Bugün için ‘Fen edebiyat fakültelerine öğretmenlik hakkını veriyoruz’ dediğinizde bir anda puanlarının arttığını görüyoruz. Seneye bu değiştiği takdirde çıktığında öğretmen olamayacağını bilen öğrenciler bu fakülteleri yine boş bırakacaklar.
Genç nüfusun çok olması, onları doğru yönlendirebildiğimiz takdirde ülkemize katkı sağlayacak. Geleceğin mesleklerini doğru görebilmeli ve tercihleri bu yönde değerlendirmeliyiz.
EMRE ÇİĞDEM
10.09.2013