Aileler olarak çocuklarımız iyi bir eğitim görsün, bilinçli bir birey olsun, her zorluğun altından kalkabilsin istiyoruz. Bunu sağlayabilmek adına ise yıllarca fedakarlık yapılıyor hem aile hem çocuk tarafından. Bu fedakarlıkların karşılığının alındığı durumlarda problem yok.
Fakat ya az gelirse ya yeterli olmazsa yapılan fedakarlıklar?
Endişelerimizin arkasından bakmak yerine bir kez de yüz yüze gelmeliyiz. Yapılan ilk seçimler daima önemlidir.
Örneğin çocuğunuzun gideceği okulun seçimi… Ne kadar doğru kararlar veriliyor bakmak gerekir. Değineceğimiz bu konu lise seçimleri..
***
Öğrencimiz şu dönemde SBS adı altında yapılan sınava girdi ve sonuçları elinde. Şimdi sıra tercihte. Liselerin Türkiye genelindeki eğitim başarıları aşağı yukarı belli.
Her yıl farklı kişiler ve kurumlarca analizler yapılmakta. Bunlara bir de bu analizi ekleyelim. Öncelikle ilk soru işaretimize odaklanmalıyız: Devlet lisesi mi? Özel lise mi?
***
Takdir edersiniz ki yıllarca köklü başarılara imza atmış birçok devlet lisemiz var. Bunların yanında ise özel eğitimleriyle alanlarında başarılı öğretmen seçimleriyle belli bir başarı yakalamaya çalışan özel liseler var.
Öncelikle özel liseleri başarılı kılan faktörlere bakacak olursak alanında başarılı olan öğretmenleri kaçırmamaları.
Devlette olan öğretmenlerimizin başarısı göz ardı edilemez. Fakat önlerine sunulan sınavlar hiç kolay sınavlar değil. Ayrıca sadece bir iki öğretmenin başarısı ile de bir okulun adından bahsetme imkanı yok denecek kadar az.
***
Tekrar dönecek olursak başarı istatistiklerine son yıllarda özel liselerin bir adım daha önde olduğunu görmekteyiz.
Fakat bu öğrenciye sağlanan farklı sosyal olanakların da bir getirisi. Kişisel başarının genele yansımasıdır.
Şunu da görmekteyiz ki SBS ya da bu tarzda daha önce yapılmış sınavlarda yüksek puanlar elde etmiş olan öğrencilerin yüzdelik dilimde büyük bir kısmı devlet lisesini tercih etmiş.
Bunun nedeni başarısını her zaman koruması ve vizyonunu darlıktan kurtarmış olması.
Yapılan analizleri göz önüne aldığımızda özel liselerin üniversite eğitiminde daha başarılı olması ve dil eğitimlerinin güçlü olması nedeniyle yurt dışı olanakları sağlaması tercih edilme sebepleri arasında.
Devlet liselerinin kendi içindeki oluşumunu tamamlaması aynı başarıyı getirecek. Bu tercih öğrenci ve ailelerinin isteği doğrultusunda yapıldığı için sadece başarı etmen değil.
Ekonomik koşul, yaşam koşulları, eğitim anlayışları ve buna benzer bir çok konu okul seçimlerinde önemli.
***
Bunlara baktığımızda aslında başarının büyük bir kısmının her koşulda bireyin çırpınmasıyla geleceğini geri kalan kısmın ise özel, devlet gibi farklı ayrımlarla tamamlanabileceğini söyleyebiriz.
Alanında başarılı öğretmenlerin yetiştirdiği bireylerin öncelikle kendi isteklerinin peşinden gidebilmeyi öğrenmiş olarak o yaş aralığına gelebilmiş olabilmesi önemli.
EMRE ÇİĞDEM
30.07.2013